Getuigenissen
Tanguy en Jésus (22)
België en
IJsland
Jésus
“Mijn studies als bouwkundig ingenieur waren afgerond en ik wou een certificaat Engels behalen. De beste plaats om dat te doen is het buitenland. Een kennis vertelde mij over vrijwilligerswerk. Na wat opzoekingswerk kwam ik terecht bij Asociación Mundus, een organisatie die jongeren uitzendt en ontvangt.” Daarna ging de bal aan het rollen en had hij de keuze uit verschillende projecten. Hij dacht niet ‘waarom zou ik dit doen’, maar eerder ‘waarom niet?’ En waarom België, dan? “Ik hou van wielrennen, een extra reden om naar hier te komen.”
Tanguy
Bij Tanguy liep het anders. “Ik was bij mu-zee-um altijd al omringd geweest door internationale vrijwilligers en ik dacht al lang om ooit iets gelijkaardigs te doen. Mu-zee-um zocht iemand voor IJsland. Ik zat in het midden van mijn studies, maar ik had nood aan iets anders. Ik was al in IJsland geweest en het land sprak mij aan. Het project ook: mensen gidsen en mijn talen ontwikkelen.”
Lokale impact
Het ging snel. Jésus was een tweetal maanden later in België en Tanguy kwam al na drie weken aan in IJsland. Tanguy: “Ik ben er gewoon voor gegaan.” Zes maanden lang coördineerde en hielp hij bij ecologische projecten, onder andere om de gevolgen van massatoerisme op het eiland aan te pakken. “We ruimden de kustlijn op en een lokale IJslandse man stopte wanneer hij ons zag lopen met afval. Hij vroeg wat we deden en bedankte ons. Hij was ontroerd dat wij het strand in zijn kleine thuisstad kwamen opruimen. Op dat moment besefte ik: we hebben impact, al is het lokaal.”
Jésus deed vrijwilligerswerk op een sociale werkplek. Ze kweken planten en kruiden voor verkoop. “Ik werkte naast mensen die lang werkloos waren. Ik motiveerde hen vooral, zei ze niet wat ze moesten doen, maar werkte naast hen. Aangezien ik bouwkundig ingenieur ben, zocht de organisatie iets dat bij mij paste. Dat werd het maken van een boomhut. Ik voelde me nuttig en gelukkig toen het af was.”
Europeaan zijn
Hoe verschillend hun takenpakket ook was, er waren ook veel raakvlakken. Wat beiden bijblijft zijn de vormingsmomenten voor, tijdens en na hun vrijwilligerservaring samen met andere vrijwilligers. Tanguy: “Daar maak je vrienden vanaf het begin. In elk land dat ik kom, is het nu: ik ken hier iemand, ik heb hier een bed. Na die training was ik echt trots om Europeaan te zijn. Je beseft dan pas hoe gelijkaardig je bent en wat die Europese mentaliteit precies is. Het heeft ervoor gezorgd dat ik me meer Europeaan voel, daarvoor wist ik niet wat dat gevoel was.”
Internationale leerschool
Jésus: “Ik heb geleerd om met mensen te werken. Ik ben geïnteresseerd in wat de mensen op de sociale werkplek hebben meegemaakt en heb ze laten vertellen uit zichzelf. Ik ben ook meer geduldig geworden en mijn Engels is verbeterd. Het certificaat dat ik wou behalen, heb ik in de week na mijn vrijwilligerservaring meteen gehaald.”
Tanguy: “Elke dag nam ik mijn verantwoordelijkheid op. Vroeger was ik te onzeker om een leidersrol op te nemen, maar in dit project groeiden mijn kansen en vrijheid geleidelijk. Zo mocht ik bijvoorbeeld het budget beheren. Mijn Engels is verbeterd en ik begrijp een beetje IJslands nu.” Na een buitenlandervaring is het moeilijk om te verwoorden wat je precies allemaal hebt geleerd, maar Youthpass kan daarbij helpen. “Je reflecteert daardoor meer op wat je hebt geleerd, wat je ervan meeneemt. Heel nuttig, want het lijkt op een werkervaring. Nu merk ik het nog in kleine dingen, bijvoorbeeld wanneer ik een taak efficiënter aanpak.”
Op naar een job
Jésus: “Vroeger wist ik niet goed wat ik moest doen met mijn leven. Tijdens het project woonde ik in een gastgezin. Mijn gastmoeder heeft me echt gemotiveerd om meer op mezelf te vertrouwen en meer zelfzeker te zijn. Ze heeft me overtuigd om een job te zoeken in België. Zonder haar had ik er nooit aan gedacht. Haar ondersteuning was onbetaalbaar.
Tanguy: “Voor mijn studies koos ik iets wat ik leuk vond: computers. Het levert een goede job op en stabiliteit. Het was niet mijn passie, maar ik was bang om iets anders te doen. Met enkel een diploma ASO op zak, is het in België moeilijk een job te vinden. Het vrijwilligerswerk hielp me de knoop door te hakken en dat was de juiste beslissing. Mijn vrijwilligerswerk was de eerste stap naar de rest van mijn leven.”
Bye bye comfortzone
Allebei gingen ze voor een job in België, geen eenvoudige beslissing. Jésus: “Ik heb gesolliciteerd onder het motto: we zien wel wat er gebeurt. Op 30 sollicitaties kreeg ik twee antwoorden, maar die waren wel écht geïnteresseerd. Ik werk nu in Aalter als technisch ingenieur en ben bezig aan mijn tweede lessenreeks Nederlands.” Tanguy: “Bij mij waren er na mijn vrijwilligerservaring drie jobs waar ik voor heb gesolliciteerd, ik mocht kiezen uit twee ervan. Ik denk dat mijn Youthpass mij geholpen heeft, want ik had geen werkervaring. Het probleemoplossend denken, het werken onder stress en de andere praktische ervaringen hebben echt de doorslag gegeven.”
Jésus geeft ons nog een paar levenswijsheden mee: “Durf een beslissing nemen en wees niet bang om fouten te maken. Je kan altijd een vlucht terug naar huis nemen. Het is goed om uit je comfortzone te komen.” Tanguy is akkoord: “Ik heb beseft dat een hogere opleiding gewoon niets voor mij is, en dat is oké. In de zes maanden dat ik vrijwilligerswerk gedaan heb in het buitenland, heb ik meer geleerd dan alle studiejaren ervoor.”
Meer weten?
- Het European Solidarity Corps biedt subsidies en ondersteuning bij het opzetten van jeugdprojecten, waaronder vrijwilligersprojecten. Bekijk meer op www.europeansolidaritycorps.be
- Youthpass is een erkenningscertificaat voor Europese jongerenprojecten. Het erkent de leeruitkomsten van internationale ervaringen, zoals een verbeterde talenkennis en digitale competenties. De Youthpass is beschikbaar voor elke deelnemer aan projecten van Erasmus+ Jeugd en European Solidarity Corps. Meer info op www.jint.be/youthpass
- Meer weten over de organisaties die binnen het European Solidarity Corps de vrijwilligersprojecten van Tanguy en Jésus mogelijk maakten?
- Mu-zee-um vzw, Oostende https://mu-zee-um.be/nl/mu-zee-um
- Worldwide Friends – Veraldarvinir (IJsland) https://wf.is
- De Kruiderie, Beernem www.dekruiderie.be
What's in it for me
Deel jij ook graag jouw buitenlandverhaal om anderen te inspireren? Laat het ons weten!