Getuigenissen
Lora (21)
Mexico City,
Mexico
Lora studeert momenteel politieke wetenschappen aan de VUB. Haar derde jaar van haar bachelor doet ze volledig in Mexico City.
Passie voor Mexico
“Na het middelbaar ben ik er al een jaar tussenuit geweest, toen ben ik op uitwisseling gegaan naar Bolivia. Maar Mexico is altijd al het land van mijn dromen geweest. Het is een groot land: je hebt zowel bergen als zee, zowel taco’s als pizza’s, rijk als arm, dorpsleven en stadsleven … heel gevarieerd dus! Ik ben heel geïnteresseerd in het perspectief van Latijns-Amerika op politiek vlak. Met deze studies is het ideaal om alles eens van de andere kant te zien.”
Ingrediënten: voorbereiding, motivatie en doorzettingsvermogen
Als je naar het buitenland wil, moet je er al vroeg aan beginnen. Dat weet Lora ook. “Ik heb eerst een motivatiebrief gestuurd, daarna Mexicaanse universiteiten gecontacteerd en alle documenten in orde gebracht. Inentingen, paspoort regelen, beurs regelen, alles plannen … Er komt veel bij kijken. De VUB heeft mij wel omkadering gegeven, maar je moet er zelf voor zorgen dat je wordt aanvaard.”
En je moet ook de nodige portie lef bezitten om dit te verwezenlijken. “Slechts enkele Mexicaanse universiteiten hebben een antwoord gestuurd. Ik ben die universiteiten blijven contacteren. Na lang heen en weer mailen is het gelukt! Nu ben ik voor een jaar student aan Universidad Iberoamericana.
Van een grote naar een kleine aula
“Ik heb bewust gekozen voor Mexico zodat ik mij niet moet focussen op het politieke perspectief van het Westen en Europa. Hier bekijken we Latin American case studies. Ik heb 3 vakken in het Spaans en 1 in het Engels en heb die zelf allemaal kunnen kiezen. Er zijn heel veel opties mogelijk qua vakken. In de klas heb ik maar 10 medestudenten en zitten we dus in kleinere lokalen. Het is heel vreemd om van een grote aula naar een kleine te gaan.”
“Hier studeer ik ook op een andere manier, precies meer zoals in het middelbaar. Ik studeer wekelijks minder grote blokken, heb veel taken, toetsen en presentaties en de eindexamens tellen voor minder punten mee. Je bent constant met de vakken bezig, maar voor mijn vakken in het Spaans lukt het wel beter door de kleine hoeveelheden. Het is ook wel mogelijk om alle vakken in het Engels te volgen. Daarbuiten is de universiteit ook een plek waar iedereen sport en zijn hobby’s doet. Studenten komen er dus niet enkel om te studeren.”
Op studiebezoek naar Cuetzala
“Ik ben op weekend geweest met de universiteit naar Cuetzalan. We hebben een coöperatief bezocht en zij hebben ons een heel weekend lang laten zien hoe zij leven. Heel indrukwekkend hoe zij voor alles de natuur gebruiken. Elke boom, blad, plant of bloem heeft zijn functie. De coöperatief maakt ook honing. In Mexico hebben ze elk jaar steeds meer bijen, in tegenstelling tot in België. Ook de honing smaakt helemaal anders!”
Andere eettijden
Studeren in een ander land is ook verschillen zien. “Elke dag is het middageten om 15 uur en het avondeten pas om 21 uur. Natuurlijk kan je persoonlijk zelf kiezen wanneer je eet, maar in de kantine van de universiteit kan je niet om 12 uur al iets nemen om te eten. Wat ik superlekker vind, zijn taco’s. De taco’s zijn hier met zacht deeg en in kraampjes op straat zijn ze heel goedkoop. Voor 1 euro krijg je 2 taco’s en heb je al een volledige maaltijd op. Het enige van eten dat ik echt mis is goeie chocolade en kaas.”
Gratis musea
“Alle musea zijn hier gratis, dus ik ben al elk weekend naar een museum geweest. Ik bezoek in het weekend ook andere stadjes. Zo vier ik binnenkort Dia de los Muertos (Halloween), iedereen draagt dan maskers en fleurt zijn gezicht op want het is een feestje dat dode mensen terug op aarde komen.”
Dansen dansen dansen
“Cultuur is hier overal aanwezig. Mensen gaan ’s avonds dansen in plaats van Netflix te kijken. En ze dansen ook op straat, geweldig! Op een feestje is het niet eerst wachten tot iemand het aandurft, maar vanaf minuut 1 is het dansen geblazen: salsa, panchayat, cumbia … Daar word ik echt vrolijk van!”
Tips van Lora
- "Als je naar een land in Latijns-Amerika gaat, is het best dat je Spaans op voorhand leert."
- "Zoek alles goed op van de beurzen en mis de deadlines niet!"
- "Neem niet te veel mee, bij mij paste alles voor een jaar in een koffer van 24 kg."
- "Begin op tijd met alles te regelen."
- "Gewoon doen, het is de moeite waard!"
Wat is een generieke beurs?
Lora kreeg voor dit jaar een generieke beurs van de Vlaamse Overheid. Als je buiten Europa wil gaan studeren, stage doen of een onderzoek in het kader van een bachelor- of masterproef wil schrijven, kan je beroep doen op een generieke beurs. De selectie gebeurt door je hogeschool of universiteit zelf. Vraag dus zeker eens aan je internationale dienst of jij hier recht op hebt.
Meer info kan je lezen op: http://www.studeerinhetbuitenland.be/nl/beurzen/generiek-beurzenstelsel
Meer weten?
- Bij centen geven wij een overzicht van alle beurzen en subsidies dat wij kennen.
- Ga je buiten Europa studeren? Het kan! Check ook al de informatie die wij hebben over studeren in het buitenland.
What's in it for me
Deel jij ook graag jouw buitenlandverhaal om anderen te inspireren? Laat het ons weten!