Getuigenissen
Anja (23)
Mauritanië
Anja deed twee maanden buitenlandse stage bij de World Health Organization in Mauritanië en dat heeft heel wat in beweging gezet op persoonlijk vlak.
The best of both worlds
Hoe kom je op zo’n verre stageplek terecht? “Het idee ontstond tijdens een zomerschool in Finland over beleid en rechten. Ik heb een masterdiploma in de rechten en was wel geïnteresseerd om daarmee verder te gaan. Ik werkte op dat moment bij het Voedselagentschap en wou graag ook rond het thema voeding verder werken. Op die zomerschool kreeg ik tips over waar ik allemaal kon gaan werken om rechten en voeding te combineren.” The best of both worlds dus. En zo beslist Anja om te solliciteren voor een stage bij de World Health Organization (WHO).
Praktisch
Het WHO heeft een ‘internship programme’ waarvoor je je kandidaat voor kan stellen. “Na een sollicitatieronde via Skype was alles snel beklonken. Toen kwam het paperassenwerk: ik moest een visum aanvragen want normaal was het plan om langer dan drie maanden te blijven. Maar bij alle documenten die ik moest aanvragen, werd ik begeleid door de WHO.” En hoe werd Anja ter plaatse omkaderd? “Ter plaatse was gratis huisvesting voorzien, net als lunch. Ik kreeg geen vergoeding voor mijn stage, maar dat is ondertussen veranderd.” Je voorbereiden op een stage buiten Europa is een avontuur op zich. “Het moeilijke was dat het niet in het Nederlands verliep, zelfs niet de voorbereidingen. In eerste instantie verliep alles in het Engels. In Mauritanië zelf praten ze meer Frans dan Engels, dus dat heb ik ook moeten leren gebruiken. Gelukkig has ik al een stevige basis met het Frans dat ik op school had geleerd.”
Onderzoek en communicatie
En dan was ze daar, in Mauritanië. Mauritanië ligt in het Westen van Afrika, onder de Sahara. Toch wel aanpassen, en dat op veel vlakken. “Als ik Mauritanië vergelijk met België is het grootste verschil het slechte internet. Je moet heel lang wachten tot er iets laadt. Het kantoor van WHO was in Nouakchott en dat lag niet ver van de kust. De badsteden zijn iets meer ontwikkeld dan de andere steden. Voor de rest vond ik alles in Mauritanië fijn. Ik zat samen in een huisje met alle stagiairs en elke ochtend kwam er een auto ons halen om naar het kantoor te gaan. Dat was voor de veiligheid maar ook voor de warmte. In de zomer was het daar echt ongelooflijk warm.”
En de stage zelf? “Ik had een persoonlijk project waar ik onderzoek deed rond voeding in Afrika. Omdat partners graag zien wat er gaande is en dat ook belangrijk is voor sponsoring, werkte ik ook mee aan de communicatie via Instagram, Facebook en YouTube.”
Local people, local food
“In ons huisje waren we met z’n vieren: ikzelf, iemand van Frankrijk, iemand van Canada en een Mauritiaanse local. Zij heeft ons het lokale leven leren kennen. Families zijn daar veel socialer. Met je gezin en met de buren ga je samenkomen. Je gaat niet voor de tv zitten ’s avonds. Iedereen komt buiten en is heel menselijk in het omgaan met elkaar.” En bij samenkomen hoort ook eten, natuurlijk. “Cabber jem is heel lekker: dat is kip met rijst. Ook Thieboudiene, een gerecht met vis, of cheb-u-jin is overheerlijk. De manier waarop gegeten wordt is ook geweldig: iedereen zit mooi met zijn poep op de mat in het salon. Er zijn geen messen en vorken. Na het wassen van de handen vooraf eet je gewoon uit dezelfde plateau.”
Instelling en mindset veranderd
Wat blijft haar vooral bij? “Vooral de mensen die ik daar heb ontmoet, ik ben heel goed bevriend geraakt met de andere stagiairs en met de mensen die er vast werken en ik heb daar nu nog altijd contact mee.” Door dit avontuur is ook haar kijk op reizen en werken veranderd. “Hiervoor ging ik niet ver op vakantie en zou ik misschien makkelijker voor een all-in vakantie gekozen hebben. Door dit avontuur te doen is mijn blik verruimd. Je kan bijvoorbeeld van thuis uit werken maar dat kan van op eender welke locatie. Zo kan je veel meer van de wereld zien.”
Gegroeid
En persoonlijk is ze er ook door veranderd. “Het heeft mij echt goed gedaan om zo een nieuw deel van de wereld te zien. Ik ben ook socialer geworden. Ik was al heel open en sociaal maar door met een ander publiek in aanraking te zijn gekomen zijn mijn vooroordelen weg en ben ik met meer verschillende mensen in contact. Mensen waar ik daarvoor nooit mee in contact was gekomen.” WHO is een internationale organisatie. “Er werken heel veel interessante profielen, en mensen komen uit heel verschillende culturen. Er zijn mensen die verhuizen voor hun werk en hun familie komt dan mee. Ik kende die expatwereld vooraf niet, dat was heel interessant.”
Tips van Anja
“Je moet het eerst en vooral gewoon DOEN. Ik heb niet veel steunende reacties gehad omdat mijn omgeving een beetje bang was. Maar dan loop je kansen mis. Je moet het doen, je moet assertief zijn. Doe wat je wil doen en doe wat je graag doet. En rapporteer goed naar het thuisfront, zo zijn ze thuis gerust.”
Meer zien van Anja?
Klik hieronder om al haar verslagjes te zien op YouTube:
Wil je zelf op internationale stage gaan?
- Hier vind je alle internationale stages via het WHO.
- Meer info over de mogelijkheden van internationale stage vind je op de Go Strange-website en organisaties die je kunnen ondersteunen staan via “Ik zoek”.
What's in it for me
Deel jij ook graag jouw buitenlandverhaal om anderen te inspireren? Laat het ons weten!