Getuigenissen

Ayham (29)
Ayham is oorspronkelijk van Syrië en werkt nu in België
Ayham (29)

Ayham (29)

België

Neem deel aan het traject Storyweaving en Storytelling #leukvooruitzicht

Elk jaar organiseert Go Strange samen met Go Europe een tweedelige training voor jongeren uit Vlaanderen en Nederland die een internationale ervaring achter de rug hebben. In het eerste vormingsweekend leer je alles over verhalen sprokkelen en maken. Je leert luisteren op een waardige manier, juiste vragen stellen en krachtige momenten neerschrijven. Door de schrijfsels lijkt het alsof je zelf terug gekatapulteerd wordt naar een internationale of interculturele ervaring. In het tweede deel van de training draait alles rond verhalen uitwerken en verspreiden.
Het eerste vormingsweekend ging normaal midden maart door maar is uitgesteld. Dat betekent dat jij nog kan deelnemen aan dit hele traject! Ben je voor langere tijd naar het buitenland geweest en heb je zin om verhalen te sprokkelen? Stuur een mailtje naar Thomas.

Mart maakte het volgende verhaal tijdens het vormingstraject Storytelling en Storyweaving over Ayham’s ervaring als nieuwkomer in België: Beluister dit verhaal als podcast.

Opname podcast
De sleutel Ayham is een Brusselse jeugdwerker van Syrische komaf. Na een aantal omzwervingen kwam hij in 2015 in België terecht. Binnen de kortste keren leerde hij Nederlands, maakte hij Vlaamse vrienden en vond hij een job bij de overheid. Hij helpt migranten in hun contacten met overheidsinstanties. Het is een koude Brusselse januaridag in 2017. Het is koud en grijs buiten. Ayham gaat die dag een klant ondersteunen in een gesprek bij een instantie. Hij stapt stevig door om op tijd op bij de afspraak te komen, na een pittige wandeling komt hij verkleumd aan bij de ingang van het overheidsgebouw. Binnen is het licht aan, door de glazen deur lacht het warme licht hem tegemoet. Hij neemt een laatste aanloop om de deur open te duwen en dan … De deur beweegt niet. Door de glazen deur ziet hij dat een ietwat forse man, met een groene pet en een ouderwetse snor de deur dichthoudt. Ze maken oogcontact, de man maakt een verwarde indruk en mompelt binnensmonds: “Buiten, buiten, buiten” uit. Ayham kijkt de man vol ongeloof aan. Waarom zou deze man, die hoogstwaarschijnlijk een collega van hem is, hem op zo’n manier buitensluiten? Als snel valt bij hem de frank. Zou zijn uiterlijk de man aan de andere kant van de deur doen geloven dat hij niet een collega, maar een onwelkome gast is? Met een grimas op zijn gezicht besluit Ayham vol in het offensief te gaan. Met de zwaarte van zijn gewicht lukt het hem de glazen deur te openen. De onwetende collega kijkt verschrikt, maar met behulp van een andere, inmiddels toegesnelde, collega brengen ze hem snel bij dat Ayham niet een ongewenste indringer, maar een zeer gewaardeerde collega is. We zijn intussen bijna drie jaar verder en waar eerder een glazen deur Ayham en zijn collega scheidde, staat nu de deur wijd open. Het glas vertroebelt hun interactie niet langer. De collega blijkt geen racist, maar eerder een lieve, open man te zijn en Ayham is voor hem ook geen gevaarlijke vreemde meer. De wereld staat vol glazen deuren. Vaak zien we elkaar wel maar horen we elkaar niet. Het is aan elk van ons om dergelijke deuren te openen. Hiervoor is lef en kracht nodig. Denk na over de persoon aan de andere kant, duw een beetje en ga het gesprek aan.
Groep mensen

Lees en beluister andere verhalen uit de training Storytelling en Storyweaving:

Deel jij ook graag jouw buitenlandverhaal om anderen te inspireren? Laat het ons weten!