Getuigenissen

Lisa (25)
Lisa ging twee keer op internationale stage, eerst naar Suriname en dan naar Sri Lanka
Lisa (25)

Lisa (25)

Suriname

Twee keer een semester
Uitzicht

Lisa heeft al heel wat internationale avonturen achter de rug. In deze getuigenis blikt ze terug op haar buitenlandse stage in Suriname in 2015 en haar Sri Lanka-avontuur in 2017.


Buitenlandse stage in Suriname

"Ik zat in het derdejaar sociaal werk aan Artevelde hogeschool Gent toen ik besliste om op buitenlandse stage te gaan. Ik ben altijd al aangetrokken geweest tot andere landen en culturen. Een buitenlandse stage was de perfecte manier om deze interesses uit te diepen en nieuwe ervaringen op te doen."

Intense vriendschappen

"Samen met een andere studente van Artevelde vertrokken we naar Suriname. Het was in het begin even wennen aan de nieuwe omgeving, cultuur en het samenwonen met mensen die je niet kent. We hadden een huisje voor ons twee in de hoofdstad Paramaribo en onze buren waren drie Nederlandse meisjes. Al snel werden we één grote familie. Het is fantastisch om te ontdekken wat voor diepgaande en duurzame band je met mensen kan opbouwen op een korte tijd."

Natuur

Avontuur en uitdaging

"Ik heb mijn stage gedaan in een school voor voortijdig schoolverlaters die terug een opleiding wouden volgen. Ik werd direct de dieperik ingegooid en mocht na de eerste week al psychosociale gesprekken voeren met de leerlingen. Dit was al direct een grote verantwoordelijkheid en uitdaging, maar ik heb hier veel uit geleerd. Daarnaast stond ik ook vaak voor de klas om lessen of workshops te geven.

Huisje

In het begin was het wel raar om zo ver van huis te zijn en toch overal Nederlands te horen en te spreken. Ik vond het belangrijk om een paar woorden uit de lokale taal te leren. Surinaams is een heel mooie mengtaal van verschillende andere talen. De taal heeft een boeiende geschiedenis: door de slavernij is er een mengtaal ontstaan met Spaanse, Engels, Nederlandse en Afrikaanse invloeden.

Door het ontdekken van culturele verschillen, de lokale bevolking leren kennen en het prachtig Suriname rondreizen had ik al snel het internationale virus nog meer te pakken."

Naar Sri Lanka voor 6 maanden

Natuur

"Na mijn opleiding sociaal werk ben ik aan de UCLL in Leuven internationale samenwerking Noord/Zuid gaan studeren. Dit is een opleiding van een jaar waarin je 2 maanden lessen volgt en 6 maanden stage doet in het buitenland. Ik heb gekozen voor het prachtige eiland Sri Lanka.

Met 12 Belgische meisjes vertrokken we op een groot avontuur. We waren verspreid over het hele eiland maar kwamen vaak samen om het eiland te ontdekken en elkaars stageplaatsen te bezoeken. Het was een klein eiland maar er was veel te ontdekken.
De natuur is er echt fantastisch en heel bereikbaar. Soms zelfs iets te dichtbij: apen in de achtertuin en olifanten op de weg als je Boeddhistische tempels voorbijrijdt."

Geloof en burgeroorlog

Gebouw

"Ik durf te zeggen dat ik heel Sri Lanka gezien heb. Tijdens de weekends hebben we veel uitstappen gedaan: gaan surfen in het zuiden, wildparken en tempels bezoeken, cultuur en geschiedenis van het land ontdekken… En we zijn ook naar het noorden gegaan. Het was een schok om in het noorden geconfronteerd te worden met de gevolgen van de langdurige burgeroorlog. Deze oorlog speelde zich af tussen twee verschillende bevolkingsgroepen de Tamils en de Singalezen.

De sporen van deze oorlog zijn nog altijd te voelen in spanningen tussen de verschillende bevolkingsgroepen, maar het heeft ook de weg geopend naar meer tolerantie en respect voor elkaars geloof."

Opvangcentrum

"Ik liep stage in een vrouwenorganisatie met verschillende deelwerkingen. Mijn keuze was snel gemaakt toen ik de meisjes ontmoette van het opvangcentrum: een 30-tal meisjes die in aanraking zijn gekomen met verschillende vormen van seksueel geweld. Veel van de meisjes werden verstoten door hun eigen familie wegens de waarden en normen in Sri Lanka. Ondanks hun moeilijke situatie en jonge leeftijd hadden deze meisjes een enorme kracht en doorzettingsvermogen."

Groep vrouwen

Met handen en voeten

"De meisjes beheersten het Engels niet allemaal even goed. Je merkte duidelijk hoe de meisjes die naar school gingen makkelijk konden volgen, maar anderen totaal niet. Het was niet altijd gemakkelijk om te communiceren maar via gebarentaal en een aantal lokale woordjes kon ik mijn workshops conflictmanagement geven. Daarnaast probeerde ik aan de hand van muziek de meisjes dichter bij elkaar te brengen. Muziek is een universeel middel om onderdrukte emoties te verwerken. Wat mij het meest bij gebleven is, is hoe mensen zonder taal elkaar toch kunnen troosten door empathie.

Naast de meisjes op mijn stage heb ik ook een goede band opgebouwd met mijn gastfamilie. Een oud koppel, onze Sri Lankaanse oma en opa. We leerden Sri Lankaans koken en vierden samen de feestdagen. Het werden mijn tweede mama en papa."

Wil je, net zoals Lisa, een onvergetelijke ervaring beleven en op internationale stage gaan?

Lees alle informatie op onze website of zoek naar organisaties die je kunnen helpen via Ik zoek.

Deel jij ook graag jouw buitenlandverhaal om anderen te inspireren? Laat het ons weten!