Getuigenissen
Chelsey (20)
Orebro
Zweden
“Ik ben hier supergelukkig!”, zegt Chelsey ons in mooi West-Vlaams. En dat geloven we graag! Want eindelijk maakt de 20-jarige studente communicatiemanagement haar grote droom om op Erasmus te gaan waar. Van half januari tot begin mei ruilde ze de Gentse Arteveldehogeschool in voor de Zweedse universiteit van Örebro.
“Al voor ik aan mijn studies begon, wilde ik op Erasmus”, zegt Chelsey. “Een tijdje leven in een ander land en nieuwe mensen leren kennen, dat leek me geweldig! Toen op onze school de eerste infosessie voor kandidaat-Erasmusstudenten plaatsvond, was ik er dan ook als de kippen bij!
Eerst wilde ik naar een warm land: Portugal, Spanje of Italië. Maar aan de universiteiten daar kon je geen les volgen in het Engels. Voor je vertrok moest je dus eerst Portugees, Spaans of Italiaans leren. Dat zag ik niet zitten. Stel je voor dat ik daarin niet zou slagen en niet zou kunnen vertrekken... In de Scandinavische landen bieden heel wat universiteiten lessen in het Engels aan. Dus paste ik mijn plannen aan en stelde ik mij kandidaat om naar Zweden te trekken.
Ondertussen kan ik je vertellen dat ik hier aangenaam verrast ben door het klimaat. Bij Zweden stelde ik mij altijd een koud en donker land voor. Maar niets is minder waar. Vandaag is het hier bijvoorbeeld 13 graden en volop zon. Echt sombere en donkere dagen maakte ik hier nog niet mee.
Voor het eerst op kot
In Gent pendelde ik iedere dag tussen thuis en de school. Hier zit ik op kot. Zelf beslissen wanneer ik slaap, eet,... kortom mijn plan leren trekken, het beviel me meteen! Voor ik vertrok had de universiteit me al een plaats laten kiezen in één van haar 3 studentenverblijven. Ik kon bij mijn aankomst dus meteen intrekken in mijn kot. Mijn kamer is erg ruim. Ik heb hier alles wat ik nodig heb: een bed, een groot bureau, 3 ingebouwde kasten en een eigen badkamer. De keuken deel ik met de 7 andere studenten die op dezelfde gang wonen. Per verdieping is er ook een grote living.
Niet alleen de accommodatie maar ook alle andere zaken zijn hier voor de uitwisselingsstudenten erg goed geregeld. Alle Erasmusstudenten kwamen aan op een zelfde zondag in januari. De hele dag kon je je op de universiteit aanmelden, werd het nodige papierwerk geregeld en kreeg je een goodiebag vol welkomstgeschenken. Daarna kon je deelnemen aan de onthaalweek. Tijdens die week maakte je kennis met de andere Erasmusstudenten en waren er allerlei uitstappen. Zo brachten we een bezoek aan de stad Örebro en gingen we shoppen in IKEA. Ja, je bent niet voor niks in Zweden hé! (lacht)
Ook na de onthaalweek blijft er 'opvang' voorzien voor de Erasmusstudenten. Er is de Eramuscoördinator op de universiteit die bij toeval uit Nederland komt en waar ik dus Nederlands mee kan spreken. En dan is er nog het Erasmus Student Netwerk (ESN) van Örebro dat regelmatig uitstappen organiseert. Met ESN ben ik bijvoorbeeld een aantal dagen naar Lapland gereisd. Ik ben een echte sneeuwfan dus dit werd voor mij een ervaring om nooit meer te vergeten!
Op school volg ik 4 vakken voor elk 7,5 studiepunten: 'global communication', 'public relations', 'Zweedse taal en cultuur' en 'massmedia'. De credits of studiepunten die ik daarvoor verdien, neem ik straks zonder problemen mee naar de Arteveldehogeschool. Hoewel de lessen interessant zijn, worden ze veel saaier gegeven dan bij ons. Alle docenten brengen een Powerpointpresentatie mee en lezen die gewoon voor. In Gent gaat het er veel interactiever aan toe. En hoewel het na een vermoeiend weekend aangenaam kan zijn om onderuit te zakken in de schoolbanken, ben ik toch een voorstander van die interactiviteit.
Het Erasmuscliché
Het cliché dat Erasmusstudenten enkel omgaan met andere Erasmussers, klopt helemaal. Het aantal Zweedse studenten dat ik leerde kennen, kan ik op één hand tellen. Dat is ook niet zo vreemd want in de lessen die deuniversiteit in het Engels aanbiedt, zitten hoofdzakelijk internationale studenten. De Zweedse studenten volgen liever les in hun eigen taal. Als ik straks naar huis ga, zal ik dus niet kunnen zeggen dat ik de Zweedse cultuur beter heb leren kennen. Ik heb hier bijvoorbeeld nog bijna geen Zweedse maaltijden gegeten. De Zweedse keuken beperkt zich voor mij nog steeds tot de 'Köttbullar met kriekensaus' die je in de IKEA-restaurants vindt. (lacht)
Wat ik wel weet is dat feesten er hier anders aan toe gaat dan bij ons. Een feestje begint om 7u met een preparty op iemands kot. Alle gasten brengen hun eigen drank en eten mee. Rond 10u trek je naar een lokale nachttclub. In die clubs wordt zeer commerciële muziek gedraaid. Iedere avond passeren steeds dezelfde dansjes de revue. Niet echt mijn stijl van uitgaan, maar gelukkig ben ik iemand die zich overal amuseert.
Ik merk ook dat er onder de Erasmusstudenten een groot verschil is tussen de jongens en meisjes. Meisjes komen vooral naar hier omwille van de ervaring. Veel jongens lijken mij hier in de eerste plaats te zijn om nieuwe meisjes te leren kennen. Ook al hebben ze thuis een vriendin... Zelf heb ik thuis een vriend maar er is geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om die hier te vergeten. Ik vind het zo sjiek van hem dat hij mij 5 maanden liet gaan, dat ik hem nu alleen nog liever zie! En nee, dat zeg ik niet alleen omdat hij dit artikel ook zal lezen! (lacht)
Rust, natuur maar wel duur
Als ik straks terug in Gent ben, zal ik Zweden zeker missen. Mensen zijn hier zo rustig en lijken veel meer tijd te hebben. De natuur is hier ook fenomenaal! Als ik uit het raam van mijn kot kijk, zie ik een gigantisch grasveld. Dat kan ik me in Gent op niet zoveel plaatsen voorstellen. Örebro is ook een stad die naast 3 grote meren ligt, de Hjälmaren. Bij mooi weer nemen we dus vaak de fiets en rijden we naar het dichtsbijzijnde meer.
Anderzijds is Zweden een erg duur land. Een pintje kost 3 tot 8 euro. Je betaalt hier trouwens nog niet met euro's maar met Zweedse kronen. €1 is ongeveer 8 Zweedse kronen. Aan het winkelen komt dus wel wat rekenwerk te pas. Sinds ik hier ben, eet ik ook bijna geen vlees meer omdat het zo duur is. Helaas is dat aan mij niet te zien. Want ook dat cliché klopt: een buitenlands studieverblijf is niet goed voor je lijn!
Of ik definitief naar het buitenland zou verhuizen? Nee, dat zie ik mezelf niet zo gauw doen. Maar dat deze ervaring naar meer smaakt, is zeker. Mijn adresboekje raakt ondertussen gevuld met meer en meer internationale vrienden, dus wees er maar zeker van dat deze Chelsey nog een stukje van de wereld zal zien!
What's in it for me
Deel jij ook graag jouw buitenlandverhaal om anderen te inspireren? Laat het ons weten!