Getuigenissen
Heleen (35)
Quito
Ecuador
Vroeg begonnen, is half gewonnen
Heleen (35) denkt graag terug aan haar internationale, vooral Zuid-Amerikaanse, ervaringen.
Na het zesde middelbaar vertrekt Heleen voor 4 maanden naar Guatemala om Spaanse les te volgen en vrijwilligerswerk te doen. “Ik verbleef in een gastgezin en leerde Spaans. Zo ben ik mijn hart verloren aan Zuid-Amerika.”
Altijd iets te beleven
Daarna studeert Heleen sociaal werk aan de Artevelde hogeschool in Gent. Ze is 22 jaar en ziet een interessant aanbod voorbijkomen.
“Op de lijst van buitenlandse stages staat de organisatie CENIT (Centro Integral de la Ninez y Adolescencia) uit Ecuador. Om kans te maken op een stageplaats, stelde ik me kandidaat. Ik sprak al voldoende Spaans en zo raakte ik geselecteerd uit de kandidaten. Ik vertrok helemaal alleen naar Quito in Ecuador. Ik huurde een kamer in een huis met 4 andere studenten. Ecuador is klein maar enorm verscheiden op korte afstand. Je hebt van alles wat; er is de kuststreek, er is een jungle, er zijn gebergtes en zelfs een vulkaan. Je maakt heel veel mee zonder dat je uren onderweg bent, er is altijd wel iets te beleven.”
Indrukwekkende ervaringen
“Tijdens de stage ging ik heel vaak naar de markt. De markt is een groot gebouw met een afdakje. Er zijn geen vrachtwagens zoals wij een markt kennen, maar allemaal kleine standjes met echt hopen groenten en fruit, allemaal in stapeltjes. Je ziet er vrouwen samenzitten om look of boontjes te pellen. De arme bevolking werkt daar de hele dag om spullen te verkopen en de kinderen helpen vaak mee. CENIT probeert die kinderen halve dagen naar hen te laten komen waar ze dan een vorm van onderwijs of basiseducatie aanbieden. Zo leren ze de kinderen aan hoe ze hun tanden moeten poetsen. Dus aan de ene kant hielp ik de vrijwilligers van CENIT bij de activiteiten voor kinderen en aan de andere kant stond ik ook in contact met ouders en vooral mama’s. Zo liep ik rond op de markt en vertelde ik aan ouders wat de organisatie is en wat de voordelen zijn om kinderen daarnaartoe te sturen. Daarbuiten gaf ik op de markt ook vorming. Een eerste sessie die ik gaf, ging over anticonceptie. Het is heel indrukwekkend om als 22-jarige de expert te zijn en te zien hoe weinig de lokale vrouwen van de markt van Quito daarover weten.”
Het komt goed
“Het belangrijkste dat je leert als je naar het buitenland gaat, is dat je zelfstandig wordt. Je trekt alleen je plan, je vertrouwt op jezelf. Je krijgt een het-komt-wel-goed-mentaliteit en je ontwikkelt een groot probleemoplossend vermogen. Je wereld wordt ook veel groter, je komt in contact met andere culturen en je leert veel van die diversiteit.”
De passie blijft verder leven
“Via mijn stage bij CENIT, ben ik in contact gekomen met Arturo Castillo. Hij heeft zijn eigen school: Banana Spanish Schools. Tijdens corona is hij begonnen met Spaanse lessen via Skype te geven. Zo volg ik nu, ongeveer 10 jaar later, twee keer per week Spaanse les, op momenten die me zelf uitkomen. Ondertussen zijn Arturo’s reguliere Spaanse lessen terug begonnen en wat interessant is, is dat hij verschillende opties aanbiedt. Hij voorziet activiteiten of uitstapjes en je kan op hem rekenen om een verblijfsplaats te regelen. En daarnaast heeft hij connecties als je vrijwilligerswerk wil doen. Als jongeren daarin geïnteresseerd zijn, kunnen ze mailen naar Arturo in het Engels of in het Spaans of een kijkje nemen op zijn website.”
Meer weten
- Banana Spanish Schools
- Zelf interesse om naar Zuid-Amerika te gaan? Vul onze IK ZOEK-balk in op het land naar jouw keuze.
- Bekijk zeker ook eens de thema's: stage, een taal leren of vrijwilligerswerk.
What's in it for me
Deel jij ook graag jouw buitenlandverhaal om anderen te inspireren? Laat het ons weten!