Getuigenissen

Steffi (25)
Allemaal een beetje gek voor een buitenstaander als mij
Steffi (25)

Steffi (25)

Seoul
Zuid-Korea

4 maanden

Het was de liefde voor muziek die Steffi naar Zuid-Korea bracht. Eerst was het de J-pop die haar naar Japan bracht. Daarna de K-pop, de Koreaanse popmuziek, die haar helemaal warm maakte voor het Oost-Aziatische land en haar taal. Van februari tot eind mei trok Steffi met Easy Languages naar de Lexis-school in Seoul. Daar wilden wij graag meer over weten.


Eigenlijk was mijn plan om een Bachelor Koreaans te starten aan de Universiteit van Leiden in Nederland. Helaas was ik te laat om mij in te schrijven. Omdat ik aan de Belgische universiteiten enkel mogelijkheden vond om 2u Koreaans te volgen, zocht ik naar een alternatief. Ik kon toch niet gewoon zitten wachten tot mijn opleiding begon. Zo kwam ik bij Easy Languages terecht. Via hen vertrok ik voor 4 maanden naar de Lexis-taalschool in Seoul. Het werden 4 bijzonder leerrijke en boeiende maanden!

Op de Lexisschool kies je tussen een voltijdse en een halftijdse cursus Koreaans. Ik startte met de voltijdse opleiding. Daarbij volgde ik les van 9u ’s morgens tot 16u ’s avonds. In de voormiddag kregen we grammatica, in de namiddag nieuwe woordenschat. ’s Avonds studeerde ik om de volgende dag weer goed te kunnen volgen.

Omdat ik het het allemaal vrij zwaar vond, stapte ik na anderhalve maand over naar de halftijdse opleiding. Ik wilde in Korea natuurlijk niet enkel achter mijn bureau of in de les zitten. Ik wilde het land zien en mensen leren kennen. Bovendien had ik zo meer tijd voor mijn hobby: vloggen. Met mijn vlogs of videodagboeken hield ik vrienden en familie op de hoogte van mijn belevenissen. Tegelijk wilde ik hen ook iets bijleren over mijn favoriete land.

Koreaans eten

24 karakters

“Koreaans is niet zo’n moeilijke taal om te leren. Het alfabet bestaat uit 24 tekens. Het is dus helemaal niet zoals bij Chinees waar je meer dan 120.000 karakters hebt! Het lijkt eerder op Japans, een taal die ik voor mijn vertrek ook al studeerde.

Voor een Belg is de uitspraak van het Zuid-Koreaans volgens mij het moeilijkste. De volgorde van de woorden is er ook helemaal anders dan bij ons. Als je in het Nederlands bijvoorbeeld zegt: "Ik ga naar de winkel om eten te kopen", wordt dat in het Koreaans: "Ik om eten te kopen naar de winkel ga". Naargelang de plaats van het woord in een zin, krijgt het een andere uitspraak.

In de lessen werd er enkel Koreaans gesproken. In het begin vond ik dat niet altijd leuk omdat je dan niet zo snel kan duidelijk maken wat je wil zeggen. Maar deze aanpak is wel de beste en snelste manier om een taal te leren. Sowieso spreken weinig Koreanen goed  Engels. De enige die op onze school goed Engels kon was Sunny, de vrouw aan de receptie. Een schat van een dame bij wie je steeds met al je vragen terecht kon.”

Gangnam Style

Ik verbleef in Yeoksam, dichtbij Gangnam. Inderdaad! Het plaatsje dat bekend werd door de gelijknamige hit van PSY. In Gangnam staat er trouwens een podium als eerbetoon aan PSY. Gangnam is een rijkere buurt in de hoofdstad Seoul. In het nummer spot PSY met mensen die heel hard proberen iemand te zijn die ze in werkelijkheid niet zijn.

Easy Languages regelde er voor mij een kamer in ‘Happy House’, een guesthouse waar ik een eigen kamer en badkamer had. Verder was er een gemeenschappelijke ruimte om te koken en te eten.

Steffi op plein

K-Pop

“In mijn vrije tijd was ik heel veel bezig met mijn vlogs en met muziek natuurlijk! Ik had het geluk om in Korea naar een concert te kunnen gaan van mijn favoriete groep Teen Top.

Helemaal anders dan bij ons is dat Koreanen enkel fan zijn van één groep. Mensen zijn ook erg loyaal tegenover hun idolen. Bekende K-popsterren hebben vaak ook een eigen fancafé. Het volgen van je idolen gaat ver. Zo zijn er in Korea heel wat vrouwen van tussen 30 en 50 jaar oud die hun idolen als hun eigen zoon of dochter beschouwen. Ze volgen de groep overal, hebben foto’s van de K-popidolen op hun kamer, kopen alle merchandising die ze maar vinden, gaan naar elke fanmeeting… Allemaal een beetje gek voor een buitenstaander als mij.“

Veilig en rustig

Zuid-Korea is een erg veilig land. Na een avondje uit wandelde ik om 5u ’s morgens zonder problemen alleen terug naar mijn guesthouse. Vraag je het aan de Koreanen dan zijn de enige onveilige buurten volgens hen diegene waar veel westerlingen komen en uitgaan. (lacht)

De Koreanen zelf zijn heel rustige en vriendelijke mensen, veel meer nog dan Vlamingen. Ze zijn ook erg op zichzelf. Op de metro stap je gemakkelijk een wagon binnen waar het muisstil is en iedereen filmpjes bekijkt op de smartphone.

De mensen zijn ook er erg behulpzaam. Op een dag stapte ik bijvoorbeeld met mijn zware koffer uit de trein. In het station waren enkel trappen. Terwijl ik nog maar dacht dat ik die zware koffer nooit naar boven zou kunnen dragen, had een man mijn koffer al opgepakt en bovenaan de trap gezet. Zoiets maak je hier toch niet zo snel mee. 

Taalcertificaat

Maak je dromen waar!

Ik ben nu een paar maanden terug in België en mis Zuid-Korea al heel erg. Maar binnenkort kan ik waarschijnlijk terug want door de opleiding start ik aan de universiteit in Leiden meteen in het tweede jaar. En in dat tweede jaar staat een semester studeren in Korea op het programma!

Wat ik bij mijn terugkeer wel geweldig vond, is om te zien hoe trots mijn ouders en grootouders op mij zijn. Ze vinden het geweldig dat ik een taal kan die weinig andere Belgen spreken. Mijn vader schept ook op over mij bij zijn vrienden. Komt ‘Gangnam style’ hier nog eens op de radio dan zegt hij meteen: “Dat is Koreaans, ons Steffi begrijpt dat!”.

Als je bedenkt dat ik vroeger niet eens alleen de trein durfde nemen, ben ik zelf ook best trots op wat ik gedaan heb. Ik kan anderen ook alleen maar aanraden om hetzelfde te doen. Als ik één ding  geleerd heb, is het wel dit: Wacht niet op anderen om je te helpen of met jou mee te gaan. Wil je iets bereiken, trek er dan op uit en maak je dromen waar!

Deel jij ook graag jouw buitenlandverhaal om anderen te inspireren? Laat het ons weten!