Terug

Vakantiejob

De knoop is doorgehakt. Deze zomer blijf je eens niet in eigen land voor die vakantiejob. Super! Maar hoe pak je dat nu aan? Hoe vind je die vakantiejob in het buitenland? Op deze pagina geven we je enkele tips waar je bij je zoektocht best rekening mee houdt.

Zoek het niet te ver

En dat bedoelen we letterlijk. Een vakantiejob voor 1 maand in de Verenigde Staten is weinig realistisch. Tenzij je bijvoorbeeld een zomerkamp wil begeleiden en er niet mee inzit om daarvoor te betalen. Of als je toch al ter plaatse bent, op rondreis bijvoorbeeld. Als je reizen en werken wil combineren zijn er een aantal landen waar je wel terecht kan, met een working holiday visum.

Zo’n korte periode aan het werk is in Europa veel haalbaarder. Als Europeaan kan je door het vrij verkeer van werknemers binnen de Europese Unie werken in elk land van de EER (Europese Economische Ruimte). Je hoeft dus geen tijd en geld te steken in de aanvraag van een werkvergunning of een visum. Bovendien zijn de kosten voor je verplaatsing ook lager dan wanneer je voor een maand naar een ander continent zou vliegen.

Leeftijd

In heel wat landen moet je 18 jaar zijn voor je er mag werken. Een lijst van landen waar je toch al op jongere leeftijd aan de slag kan, hebben we niet. Maar wie binnen Europa wil werken, kan bij een Eurodeskmedewerker van een ander Europees land de regels nagaan. Wil je in een land buiten Europa aan de slag, dan kan je die info vragen bij de ambassade van dat land. Adressen van buitenlandse ambassades in ons land vind je op de website van Buitenlandse Zaken.

Een ander idee is om een 3-tal werkgevers te contacteren die jou interesseren. Zeg erbij dat je jonger bent dan 18 en vraag of je toch bij hen kan werken. Hou er wel rekening mee dat ook niet alle werkgevers de wetgeving in hun land even goed kennen. Vertrek dus alleen als je er echt zeker van bent dat je bij een betrouwbare werkgever aan de slag gaat.

Ben je minderjarig en doe je een vakantiejob in het buitenland? Dan neem je het best een bewijs van je ouders mee waarin zij verklaren dat ze je de toestemming geven om een vakantiejob te doen in het buitenland. Officiële formulieren voor dat soort verklaringen bestaan niet. Laat je ouders dus zelf een ondertekende brief opstellen in de taal van het land waar je naartoe reist.

Taal

Als je geen woord Duits spreekt, heeft het weinig zin om te solliciteren naar een vakantiejob als telefonist in een Duits bedrijf. Al kan het natuurlijk wel dat zulke bedrijven expliciet zoeken naar Nederlandstalige kandidaten. Denk dus goed na over je talenkennis voor je ergens solliciteert. Sowieso verstuur je een sollicitatiemail best in de taal van je werkgever.

Is je talenkennis niet zo groot, ga dan voor een job waarvoor Nederlandstalige kandidaten gezocht worden. In de toeristische sector kan je die zeker vinden. Denk bijvoorbeeld aan een job op een camping waar veel Nederlandstalige gasten komen.

Tijd

Zorg ervoor dat je je minimum een maand kan vrijmaken om te werken. De meeste werkgevers willen geen tijd investeren in iemand opleiden als hij of zij maar 2 weken blijft. Wil je in de toeristische sector aan de slag, hou er dan rekening mee dat werkgevers je liever voor 2 of zelfs 3 maanden zullen inschakelen.

Ben je echt maar 1 of 2 weken vrij en wil je toch naar het buitenland zonder al te veel geld uit te geven? Misschien is vrijwilligerswerk in ruil voor kost en inwoon dan iets voor jou.

Doe het voor de ervaring, niet voor het geld

Een andere stad ontdekken, werken onder de zon, nieuwe mensen leren kennen, je talenkennis ontwikkelen,… Daarom kies je voor een vakantiejob in het buitenland. Omdat je je transport naar je bestemming en je logies ter plaatse meestal zelf moet betalen, wordt het moeilijk om veel geld aan zo’n job over te houden.

En wat met kinderbijslag, ziekteverzekering en belastingen?

Niet onbelangrijk! Voor alle info over dat soort paperassen klik je door naar de Kamiel-website.

Klaar om een vakantiejob te zoeken? Je vindt heel wat startpunten in onze Ik zoek.

Vliegtuig Kamiel