Terug

Working holiday

Met een working holiday-visum kan je lange tijd reizen, werken en/of vrijwilligerswerk doen in een bepaald land. Op die manier wordt zo’n rondreis een heel stuk betaalbaarder. Met een toeristenvisum mag je immers niet werken en vaak niet langer dan 3 maanden in een land verblijven. Het working holiday-visum is beschikbaar voor Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, Taiwan en Zuid-Korea.

Hoe organiseer je een working holiday? 

Om zo’n reis te organiseren kan je een beroep doen op een bemiddelingsorganisatie. Maar je kan ook alles zelf in orde brengen.

Doe je een beroep op een bemiddelingsorganisatie, dan betaal je die organisatie om voor jou een aantal zaken te regelen. Meestal kan je kiezen uit een aantal pakketten. Daarin zit dan bijvoorbeeld hulp bij je visumaanvraag, enkele eerste overnachtingen bij je aankomst in het buitenland, hulp bij de zoektocht naar een job, hulp bij het openen van een bankrekening ter plaatse,… Vergelijk het aanbod en de prijzen voor je je keuze voor een organisatie maakt. Een voorbeeld van zo'n organisatie is Werk En Reis.

Plan je liever alles zelf? Neem dan eerst de voorwaarden onder de loep waaraan je moet voldoen om een working-holiday visum aan te vragen. Je zal bijvoorbeeld een bepaalde som op je rekening moeten hebben om het land binnen te mogen. Daarna verzamel je alle nodige documenten voor de aanvraag. Zo’n aanvraag is niet gratis, er gaan steeds dossierkosten mee gepaard.

Hou er rekening mee dat het aantal working holidayvisums dat door Canada, Taiwan en Zuid-Korea verdeeld wordt, beperkt is. Canada geeft jaarlijks 750 Belgische jongeren de kans om hun land met zo’n visum te bezoeken, Taiwan en Zuid-Korea ieder 200. Voor Australië en Nieuw-Zeeland is er geen maximum.

Wanneer vraag je je working holiday-visum het beste aan?

Dat verschilt per land. Working holiday-visums voor Australië of Nieuw-Zeeland hoef je niet lang op voorhand aan te vragen. Voor Australië moet je na je aanvraag maximaal 6 dagen wachten op een beslissing. De Nieuw-Zeelandse immigratiedienst zegt niet hoe lang je precies moet wachten op je visum. Maar ook hier gaat om slechts enkele dagen. Als je aanvraag is goedgekeurd, hoef je niet meteen te vertrekken naar Australië of Nieuw-Zeeland. Je hebt een jaar om het visum te activeren door naar het land te reizen. Hou wel in het oog wanneer je goedkope vluchten naar deze bestemmingen kan boeken. Zo bespaar je misschien een flinke cent.

In Canada kan de goedkeuring daarentegen enkel weken tot maanden op zich laten wachten: nadat je je hebt aangemeld, worden op regelmatige basis kandidaten uitgenodigd. Op de website van de Canadese overheid vind je wanneer dit gebeurt, en zie je ook wat je kansen zijn om een visum te bekomen.

Wegens het beperkte aantal toegelaten Belgische jongeren met een working holiday-visum in Taiwan en Zuid-Korea, vraag je je visum het best aan zodra je hebt beslist dat je op working holiday wil naar een van deze landen.

Hoe vind je (vrijwilligers)werk tijdens je working holiday? 

Met je visum op zak kan je beginnen nadenken over werkvrijwilligerswerk en een verblijfplaats. Al zal het makkelijker zijn om ter plaatse naar werk te zoeken. In heel wat hostels vind je werkaanbiedingen op het prikbord of aan het onthaal. Ook andere reizigers kunnen je helpen om een job te vinden. Misschien hebben ze tips of zelfs connecties die je kan aanspreken. Door het tijdsverschil is het makkelijker om ter plaatse telefoontjes met werkgevers te doen.

Wil je toch al plannen maken voor je vertrek, dan kan je eens kijken of je kan gaan WWOOF’en. Of misschien vind je een leuk aanbod op Workaway. Bij WWOOF en Workaway gaat het om werk in ruil voor kost en inwoon. Je verdient dus niks maar je hoeft ook geen kosten te maken.

Meer weten? 

Momenteel bieden de Vlaamse bemiddelingsorganisaties KILROY en EF specieke working holiday-programma's aan.

Op onze working holiday-pagina's over de 5 landen kom je meer te weten over de regelgeving en de bevoegde instanties per land.

Op zoek naar meer algemene informatie over kinderbijslag, ziekteverzekering, belastingen en uitkeringen bij tijdelijk verblijven en werken in het buitenland? Je vindt er alles over op de Kamiel-website.