Terug

Prijskaartje

Hou er rekening mee dat je vaak moet betalen om als vrijwilliger aan een buitenlands project deel te nemen. Vaak moet je je verblijfs-, reis- en andere kosten zelf betalen; en doe je ook een bijdrage aan het project dat je gaat ondersteunen. Hoe hoog de kosten daarvoor zijn, hangt af van wat je precies wil doen, waar je naartoe wil en hoe je het wil aanpakken. Goed nieuws: er bestaan een aantal programma's die je financieel een stevig duwtje in de rug geven

Financiële ondersteuning

Via het European Solidarity Corps kan je financiële ondersteuning krijgen. Je kan 2 maanden tot een jaar in Europa of een buurland van Europa vrijwilligerswerk doen. Dankzij dit subsidiesysteem is jouw langdurig vrijwilligerswerk zo goed als gratis. Logies, eten en een deel van de reiskosten worden door het subsidiesysteem betaald.

Er is ook het United Nations Volunteers Program. Met dat programma krijg je een vergoeding voor je werk als vrijwilliger.

Hou je het liever dicht bij huis? Je kan ook in België (in de andere taalgemeenschappen) aan de slag als vrijwilliger via het Bel'J-programma.

Bemiddelingsorganisaties

Als je via een bemiddelingsorganisatie naar het buitenland trekt, zal je altijd betalen om vrijwilligerswerk te doen. Een bemiddelingsorganisatie is een organisatie die contacten heeft met projecten in het buitenland. Zij bieden plaatsen voor vrijwilligers aan in die projecten. Wat je in ruil voor je geld krijgt, hangt af van organisatie tot organisatie. In de deelnameprijs kunnen de volgende zaken inbegrepen zijn: de reis naar je bestemming, logies, lokaal transport, een verzekering, de hele administratie die eraan te pas komt om jou een plaats in een buitenlands project te geven, ondersteuning ter plaatse, voorbereidingsdagen- of weekends…

Is het niet meteen duidelijk waarvoor je betaalt? Vraag dan meer info. We raden je ook aan om de prijzen van verschillende bemiddelingsorganisaties te vergelijken voor je een keuze maakt.

Vierdepijlerorganisaties

Naast bemiddelingsorganisaties zijn er ook Vlamingen of Vlaamse organisaties die plaatsen voor vrijwilligers aanbieden in projecten die ze zelf in het buitenland hebben opgestart, dit zijn zogenaamde "vierdepijlerorganisaties". Vaak gaat het over kleinere vzw’s die in 1 land een project hebben opgezet. Ook bij hen betaal je meestal om mee in het project te stappen. Je betaalt minstens je transport naar de bestemming. Maar het kan ook dat ze een bedrag aanrekenen voor logies, maaltijden, lokale ondersteuning… Soms gaat een deel van het geld naar het project, voor de aankoop van eten of materialen bijvoorbeeld. Vraag ook hier steeds goed na waar je geld naartoe gaat en vergelijk prijzen.

Op eigen houtje

Je kan ook zonder tussenkomst van een bemiddelingsorganisatie of Vlaamse organisatie vrijwilligerswerk in het buitenland vinden. Vanuit België kan je rechtstreeks contact opnemen met organisaties in het buitenland via e-mail of telefoon. Of je reist eerst naar je bestemming en gaat ter plaatse op zoek naar een project. Ook als je het zo aanpakt, kan er een prijskaartje aan je plannen hangen. Sowieso betaal je je transport naar de bestemming. Daarnaast kan het zijn dat je betaalt voor logies, maaltijden, lokale ondersteuning… Soms wordt er verwacht dat je op voorhand geld inzamelt om het project te steunen.

Meer informatie over beurzen en prijzen in het algemeen? Check het thema Centen. Ga op zoek naar buitenlandplannen op jouw maat in onze Ik zoek