Middelbare school
Om aan de middelbare school naar het buitenland te gaan, zijn er 2 mogelijke pistes: je vertrekt met een bemiddelingsorganisatie of je regelt alles zelf. Hou er rekening mee dat een buitenlands studieverblijf regelen in beide gevallen veel tijd kost. We raden je aan om een schooljaar op voorhand te beginnen met alles te plannen.
Je vertrekt met een bemiddelingsorganisatie
Wie een trimester, semester of schooljaar school wil lopen in het buitenland kan dat doen via een bemiddelingsorganisatie. Zo’n organisatie heeft contacten met scholen in het buitenland waar leerlingen uit andere landen een tijd les kunnen volgen.
Heel belangrijk is dat de directie van jouw Vlaamse school ermee akkoord gaat dat je een tijd afwezig zal zijn om in het buitenland school te lopen. Anders kan je in de problemen komen als je nadien opnieuw in België wil aansluiten. Maak vooraf goede afspraken en zet ze op papier. De directie mag beslissen of ze wel of niet akkoord gaat met jouw afwezigheid.
Je kan er ook voor kiezen om met een bemiddelingsorganisatie naar het buitenland te vertrekken en er meteen je middelbaar diploma te behalen. In dat geval moet je er rekening mee houden dat je buitenlands diploma niet zomaar erkend wordt in ons land. Meer info over buitenlandse diploma’s in België vind je in het blokje 'Buitenlands diploma. En nu?'.
Elke bemiddelingsorganisatie werkt samen met een aantal landen en scholen. Je kan met zo’n organisatie dus niet naar elk land vertrekken. Bekijk het aanbod goed voor je een keuze maakt. Vergelijk de prijzen van verschillende bemiddelingsorganisaties. Want om jouw buitenlands studieverblijf te regelen, moet je die organisaties betalen. Kijk na wat wel of niet in de prijs is inbegrepen en waarvoor je zoal betaalt. Als het niet duidelijk is wat er juist inbegrepen is, vraag het dan aan de organisatie. Sommige organisaties bieden beurzen of kortingen aan. Ook daar kan je altijd eens naar vragen.
De meeste organisaties bieden voorbereidingsdagen of -weekends aan voor hun jongeren. Zorg dat je daar zeker kan bij zijn. Ze zijn een goede voorbereiding op je verblijf in het buitenland. Vertrekken via een bemiddelingsorganisatie kan van zodra je 15 jaar oud bent. Je vindt alle bemiddelingsorganisaties in onze Ik zoek.
Je regelt alles zelf
Je kan ook zelf op zoek gaan naar een buitenlandse school waar je een tijd les volgt. Al kunnen we je niet garanderen dat dat zal lukken.
Wil je toch zelf alles regelen, dan raden we je aan om 3 tot 5 scholen te contacteren in het land waar je naartoe wil. Zo zal je snel merken in hoeverre scholen in dat land ervoor openstaan om er een buitenlandse leerling bij te nemen. Ken je mensen in het land waar je naartoe wil? Vraag hen om jou te helpen.
Hou er rekening mee dat de schoolsystemen niet overal op dezelfde manier zijn georganiseerd. Zo start het schooljaar in Australië in januari. In Nederland kies je bijvoorbeeld voor HAVO of VMBO. Het Europese netwerk Eurydice publiceert jaarlijks een overzicht van de onderwijssystemen in de verschillende landen van de Europese Unie en enkele buurlanden. Voor andere landen vind je soms meer informatie via de website van het ministerie van Onderwijs van dat land.
Heel belangrijk is dat de directie van jouw Vlaamse school ermee akkoord gaat dat je een tijd afwezig zal zijn om in het buitenland school te lopen. Anders kan je in de problemen komen als je nadien opnieuw in België wil aansluiten. Maak vooraf goede afspraken en zet ze op papier. De directie mag beslissen of ze wel of niet akkoord gaat met jouw afwezigheid.
Je kan er ook voor kiezen om met een bemiddelingsorganisatie naar het buitenland te vertrekken en er meteen je middelbaar diploma te behalen. In dat geval moet je er rekening mee houden dat je buitenlands diploma niet zomaar erkend wordt in ons land. Meer info over buitenlandse diploma’s in België vind je bij 'Buitenlands diploma. En nu?'.
Weet ook dat je bij studies in het buitenland niet zomaar kinderbijslag blijft ontvangen. Meer info daarover vind je op chekvoorvertrek.be