Om naar het buitenland te gaan heb je officiƫle reisdocumenten nodig. In de Europese Unie en enkele andere landen volstaat je identiteitskaart als reisdocument. Voor andere landen heb je een (internationaal) paspoort en een visum nodig.
Vertrek je naar het buitenland voor stage, studie of (vrijwilligers)werk, dan ben je niet automatisch verzekerd door je ziekteverzekering. Wat je terugbetaald krijgt is onder andere afhankelijk van je bestemming, je leeftijd en de duur van je verblijf.
Groeipakket (kinderbijslag), werkloosheidsuitkering, beroepsinschakelingstijd, ziekenfonds. Allemaal aspecten van de 'sociale zekerheid' waar je rekening mee moet houden als je naar het buitenland trekt.
Als duurzame reiziger wil je dat je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk is, en dat jouw reis een positieve invloed heeft op de samenleving van het land waar je heen reist.
Er zijn heel veel mogelijkheden om te verblijven in het buitenland. Van couchsurfen, hostels, iets huren tot bij een gastgezin verblijven.
Op je bestemming geraken, kan op veel manieren: met het vlietuig, met de boot, de trein, of zelfs met de fiets. Het is belangrijk om daarbij na te denken over hoe je dat op een duurzame manier kan doen!
Ben je op zoek naar specifieke informatie over een specifiek land? Wil je meer weten hoe de lokale cultuur, of over waar je terecht kan met je vragen?
Je voorbereiden voor een buitenlands avontuur, dat betekent ook inpakken! Dat kan soms overweldigend zijn: wat neem je mee, wat laat je beter thuis? We helpen je graag op weg!
Een buitenlandse ervaring kan best intens zijn. Je wil je waarschijnlijk zo goed mogelijk mentaal voorbereiden op zo'n ervaring, daarvoor zijn deze tips!