Club Talks
Uitwisseling onderwijs
Kim ging via WEP na haar zesde middelbaar een jaar naar de Verenigde Staten waar ze les volgde op een lokale middelbare school. Ze woonde in een gastgezin in Wisconsin.
Sien trok via AFS 10 maanden naar Bolivia voor een uitwisseling tijdens haar hogere studies. Ze nam Spaanse lessen en volgde les aan de universiteit.
Interrailen met DiscoverEU
Jack ging met zijn DiscoverEU-ticket naar Cyprus waar hij vier dagen als vrijwilliger aan de slag ging voor het European Youth Parliament. Hij leerde er heel wat mensen kennen waarmee hij later de rest van het eiland verkende.
Voor Fien was haar Interrail-avontuur via DiscoverEU haar eerste soloreis en het was meteen een schot in de roos. Dankzij verschillende meet-ups van DiscoverEU ontmoette ze heel wat andere reizigers.
Mauro wisselde liften en Interrailen af en kwam zo helemaal in Griekenland terecht. Dit avontuur kostte hem helemaal niets: hij won het treinticket via DiscoverEU en couchsurfen bespaarde hem heel wat overnachtingskosten.
Luís doorkruiste per trein samen met een vriend het Europese continent. Ze logeerden in hotels en hostels en hielden een adresboekje met heel wat Europese vrienden over aan hun avontuur. Ze genoten van elk moment: ook het onderweg zijn.
Werk en vrijwilligerswerk
Timo en Ella gingen via Volunteer Abroad Alliance als vrijwilliger aan de slag in Laos. Hun eerste keer is intussen een aantal jaar geleden, maar ze keren nog geregeld terug om als vrijwilliger hun steentje bij te dragen.
Willem ging via het European Solidarity Corps als vrijwilliger aan de slag in Dublin, waar hij via zijn gastorganisatie jongeren uit de wijk opleidde. Hij leerde de kinderen en jongeren coderen, programmeren, robotica en 3D-design en printen. JOETZ was zijn zendorganisatie.
Emma werkte drie jaar als leerkracht lager onderwijs in een tweetalige privéschool in de Dominicaanse Republiek. Ze trok op eigen houtje naar daar, via een vacature. Intussen geeft Emma nog steeds online les aan een deel van de kinderen en is ze een vzw gestart om een openbare bibliotheek te openen in het stadje waar ze werkte.
Yannick ging aan de slag als vrijwilliger in Georgië via het European Solidarity Corps. Hij woonde en werkte in Tbilisi, waar hij met zijn gastorganisatie verschillende groepsuitwisselingen en trainingen organiseerde. Hij gaf ook English Clubs en was actief in een buurthuis in een dorp in de regio. JOETZ was zijn zendorganisatie.
Melissa trok op eigen houtje naar Ghana om daar als vrijwilliger te werken in een weeshuis en gaf les op de lokale school. Ze gaat nog vaak terug voor een paar weken en draait dan als vrijwilliger mee in het lokale leven: ze speelt met de kinderen, helpt ze met huiswerk en gaat mee water dragen. Intussen zamelt ze in België ook speelgoed en kleren in en gaat op zoek naar financiële steun op uitstapjes te doen met de kinderen in Ghana.
Erasmus+ Jeugd Groepsuitwisselingen
Brian ging via Joetz op verschillende groepsuitwisselingen naar heel wat plekken in Europa. Hij ontmoette er jongeren van over het hele continent en werkt rond thema's als 'seksualiteit' of 'healthy lifestyle'.
Met Jos en Mieke gaan we terug in de tijd: hoe ging zo'n groepsuitwisseling eraan toe in de jaren 90? Deze talk werd georganiseerd in het kader van de 35e verjaardag van het subsidieprogramma Erasmus+.