Terug

Waar

Vrijwilligerswerk kan in zo goed als alle landen ter wereld. Al vind je in het ene land al makkelijker een project dan in het andere. Veel hangt ook af van hoe kieskeurig je bent in het soort vrijwilligerswerk dat je wil doen.

Waar wel?

In Europa kan je als vrijwilliger in elk land aan de slag. Wil je 2 maanden tot een jaar ervaring opdoen met financiële ondersteuning? Bekijk dan zeker vrijwilligerswerk van het European Solidarity Corps.

Daarnaast zijn er in Zuid-Amerika en Azië heel wat populaire landen voor vrijwilligers. Veel backpackers trekken er rond en wisselen het reizen af met vrijwilligerswerk.

Ook Australië, Nieuw-Zeeland en Canada zijn populair onder jonge vrijwilligers. In die landen kan je als 18 tot 30-jarige een working holidayvisum krijgen. Met dat visum mag je een jaar lang reizen en werken of vrijwilligerswerk doen. Dat maakt dat je er als buitenlandse vrijwilliger ook makkelijk heel wat vrijwilligerswerk vindt. Ook voor Taiwan en Zuid-Korea kan je zo'n visum aanvragen.

In Afrika tref je in vergelijking met Azië en Zuid-Amerika minder ‘rugzaktoeristen’ aan die van het ene naar het andere land reizen en er als vrijwilliger werken. Wie voor vrijwilligerswerk kiest blijft er meestal in één land. Op het Afrikaanse continent vind je gemakkelijk internationale organisaties en lokale projecten waar je als vrijwilliger de handen uit de mouwen kan steken.

In de Verenigde Staten is het iets minder evident om als vrijwilliger binnen te mogen. Je krijgt niet zo gemakkelijk het juiste visum te pakken. Er zijn wel mogelijkheden, maar die zijn behoorlijk beperkt. Zo kan je bijvoorbeeld als begeleider mee op zomerkamp. Maar om dat te doen maak je al snel heel wat meer kosten dan de meeste mensen willen maken voor zo’n kort verblijf. Ben je om een andere reden voor lange tijd in de VS, bijvoorbeeld als student, dan is het natuurlijk wel interessant om er ook vrijwilligerswerk te doen.  

Hou je het liever dicht bij huis? Je kan ook in België, in de andere taalgemeenschappen, aan de slag als vrijwilliger via het Bel'J programma.

Waar niet of moeilijk?

Landen waar het moeilijk is om als toerist toegang te krijgen zijn ook moeilijk of zelfs onmogelijk om als vrijwilliger naartoe te reizen. Denk bijvoorbeeld aan Noord-Korea, Turkmenistan of Bhutan.

Daarnaast raden we je af om naar landen of gebieden te trekken waar er oorlog is of waarvoor het ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies geeft. Tenzij je werkervaring hebt die je daar kan gebruiken (bijvoorbeeld als verpleegkundige of dokter) of je voor lange tijd aan de slag kan bij internationale organisaties die in die gebieden werken (bijvoorbeeld in een vluchtelingenkamp van de Verenigde Naties). Het reisadvies voor je bestemming check je op de website van Buitenlandse Zaken.

Vrijwilligerswerk in het globale zuiden

Soms staan er ook oproepen voor vrijwilligers die naar het Zuiden willen op de vacaturepagina van 11.11.11. Al vind je daar meer vacatures voor wie in eigen land aan de slag wil. 

Met het Juniorprogramma van Enabel trek je niet als vrijwilliger maar als volwaardig werknemer naar het buitenland. Je werkt er minimum 1 en maximum 2 jaar in een project van Enabel of van een erkende NGO. Een dergelijke ervaring van een jonge professional kan alleen maar slagen als er een goede begeleiding is. Daarom hecht het Juniorprogramma hier veel belang aan. De begeleiding gebeurt door de supervisor ter plaatse en een externe coach. Enkele voorwaarden om deel te nemen zijn dat burger bent van een van de lidstaten van de Europese Unie en dat je een diploma van professionele bachelor of academische master bezit. 

Hoewel de naam anders doet vermoeden krijgen ook vrijwilligers ook in het United Nations Volunteers Program centen. Het gaat weliswaar niet om een echt loon maar om een onkostenvergoeding. Ook voor dit programma moet je 25 jaar zijn en reeds een hoger onderwijsdiploma op zak hebben.

Als EU Aid Volunteer kan je voltijds vrijwilligerswerk doen over de hele wereld, voor een periode tussen 1 en 18 maanden. Dit programma is toegankelijk voor iedereen ouder dan 18. Het programma dekt onder andere reis- en verblijfskosten en een extra leefloon en omvat ook een training vooraf. 

Onder de button "Ik zoek" vind je ook nog heel wat lokale organisaties die vrijwilligers inschakelen in hun ontwikkelingssamenwerkingsprojecten.

Tips

Om je bestemming te kiezen, helpt het om eerst na te denken over het soort vrijwilligerswerk dat je wil doen. Wil je de handen uit de mouwen steken in een natuurproject dan kies je bijvoorbeeld voor een land dat rijk is aan natuur, zoals Canada of Nieuw-Zeeland.

Ook je talenkennis kan belangrijk zijn. Spreek je Spaans of Portugees, dan heb je een streepje voor als je in een Zuid-Amerikaans land vrijwilligerswerk wil doen. Wil je Engelse les geven, zorg er dan voor dat je het Engels ook zelf onder de knie hebt. In sommige gevallen moet je de taal spreken van het land waar je vrijwilligerswerk doet of moet je daar zelfs een bewijs van voorleggen. Dan kan je bijvoorbeeld op voorhand een taalcursus volgen. Meer informatie over taalcursussen en -testen vind je onder het thema Een taal leren.

Klaar om op zoek te gaan naar het vrijwilligersproject van jouw dromen? Ga naar de Ik zoek. Je kan er ook zoeken per soort vrijwilligerswerk.