Terug

Waar kan en mag ik studeren in het buitenland?

Het is geen makkelijke keuze: in welke land en aan welke instelling wil je gaan studeren? En eens je een "top 3" hebt gemaakt, kan dit dan zomaar?

Om je in te schrijven aan een buitenlandse onderwijsinstelilng moet je ook rekening houden met de voorwaarden en procedures voor internationale studenten. Die voorwaarden vind je normaal op de website van de gekozen universiteit of hogeschool onder de info voor internationale studenten. We overlopen alvast enkele zaken waarmee je rekening moet houden.

Aan welke buitenlandse instelling wil je studeren? 

Misschien heb je al een specifieke hogeschool of universiteit in het buitenland voor ogen. In dat geval kan je de rest van deze paragraaf overslaan, ga meteen naar "kandidaatstelling".

Heb je geen idee waar in het buitenland je zoal jouw opleiding eigenlijk kan gaan volgen? Check dan eens U-multirank, een webplatform dat een database met wel meer dan 1700 universiteiten wereldwijd bevat. Met enkele muisklikken vind je er de buitenlandse universiteit die het best bij jouw wensen past. Bepaal daarbij zelf wat jij het belangrijkst vindt: studiekwaliteit, studententevredenheid, onderzoeksexcellentie, of een internationale omgeving. Ook de Study in Europe Test kan je inspireren: vul 11 vraagjes in en kom te weten welk Europees land bij jou past.

Wil je tijdelijk een buitenlandse universiteit of hogeschool trekken in het kader van een lopende opleiding in België, zoals via Eramus+? Vraag dan zeker raad aan je docenten, zij kennen de buitenlandse instellingen die jouw opleiding aanbieden. Ook je hogere onderwijsinstelling staat paraat met advies.

Gaat je hart sneller slaan bij een specifiek land,en wil je weten wat dat land jou te bieden heeft? In dat geval kan het nuttig zijn eens rond te neuzen in study in ... websites.

Voor Europese bestemmingen is het een goed idee om de website Study in Europe  te bekijken: je vind er heel wat nuttige informatie per land.

Kandidaatstelling

Zodra je beslist om aan een buitenlandse universiteit of hogeschool te studeren check je het best wanneer je je kandidaat moet stellen. Een jaar vooraf starten met de voorbereiding van je buitenlandse studieplannen is geen overbodige luxe. Zo heb je zeker genoeg tijd om de nodige documenten te verzamelen en indien nodig te laten vertalen en legaliseren. Houd goed bij wanneer de deadlines voor dat soort administratieve zaken zijn.

Om je kandidaat te stellen kan het zijn dat je een application (aanvraag) moet invullen. In die application zullen je motivatie om aan een bepaalde instelling te studeren, je studie- en andere ervaringen en je studieresultaten belangrijk zijn. Die informatie speelt mee in de beslissing om je wel of niet tot een school wordt toegelaten.

Talenkennis

In de meeste gevallen moet je aantonen dat je over een voldoende kennis beschikt van de taal waarin je les wil volgen. Wie aan een Europese hogeschool of universiteit wil studeren zal daarbij termen als ‘B1’ of ‘C1’ tegenkomen. Die verwijzen naar het Common European Framework of Reference for Languages. Deze pdf geeft je een overzicht van dat Framework. 

Wil je naar een land waarvan je de taal niet machtig bent? Heel wat universiteiten en hogescholen bieden Engelstalige opleidingen aan. Misschien is je Engels wel goed genoeg om een van die opleidingen te volgen?

Wie aan een Engelstalige opleiding begint zal zijn talenkennis doorgaans met een score voor bijvoorbeeld een TOEFL- of IELTS-test moeten bewijzen. Die testen leg je af in een testcentrum of online. In België kan je voor een IELTS-test terecht bij de British Council. De TOEFL-test doe je in een iBT TOEFL Test Center.

Ga je in Frankrijk een Franstalige opleiding volgen, dan kan je gevraagd worden een TCF, DELF of DALF-test af te leggen. Je kennis van het Duits aantonen kan dan weer met de TestDaF of DSH-test

Er zijn taalscholen die gespecialiseerde cursussen aanbieden om je voor te bereiden op die testen.  Je vindt ook websites met cursussen die je al dan niet gratis kan volgen. Of waar je vooraf online je kennis kan testen zonder dat je een cursus gevolgd hebt. Op Wikipedia vind je een uitgebreide lijst met ‘language proficiency tests’ die je voor heel wat talen kan afleggen. Je kan die pagina gebruiken als overzicht, maar dubbelcheck de informatie die je er vindt.

Aanbevelingsbrieven

Er kan je gevraagd worden naar één of meerdere letters of recommendation. Je spreekt het best een leerkracht, docent of professor aan om zo’n brief voor je te schrijven. Daarin benadrukken zij wat jou als mens bijzonder maakt en welke (uitzonderlijk) goede studieresultaten je al behaalde.

Diplomavergelijking

Meestal zal je gevraagd worden naar een diploma van het middelbaar onderwijs of een eerder behaald diploma hoger onderwijs. Het kan zijn dat je daarvoor een gelijkwaardigheid van diploma moet aanvragen.

Die aanvraag doe je bij de ENIC-NARIC dienst van het land waar je wil studeren. Die dienst gaat na met welk lokaal diploma jouw Belgisch diploma gelijkgesteld wordt en welke stappen je moet zetten om de gelijkwaardigheid aan te vragen. Hou er rekening mee dat die dienstverlening niet altijd gratis is. Een overzicht van die diensten per land vind je op de website van ENIC-NARIC. Je vindt alle info over de documenten die je daarvoor kan gebruiken op de website van het ministerie van Onderwijs.

Inschrijvingsgeld

Internationale studenten betalen meestal een ander en hoger inschrijvingsbedrag dan lokale studenten. Een belangrijke voorwaarde om buitenlandse studies te kunnen aanvatten, is dat je die kosten kan betalen. Studeren in België is goedkoop in vergelijking met studies in andere landen. Het inschrijvingsgeld voor een academiejaar in de Verenigde Staten gaat bijvoorbeeld van €10.000 tot €40.000 per academiejaar. En dan heb je nog geen kot, eten, visum… Ga dus na of je die kosten kan dragen voor je aan de soms uitgebreide procedures begint om je kandidaat te stellen voor een buitenlandse opleiding.

Hoe kom je erachter hoeveel studeren in jouw droomland kost? Dit zijn enkele handige links:

Nog meer weten over studeren in het buitenland? Check ook deze websites eens:

Lees ook de infoblokken 'Volledige hogere studies' en ‘Beurzen volledige hogere studies’.